Hoppa till innehåll

Avsnitt 23: Matvåld och ätstörningar med Hanna Bergwall

Här är ett första avsnitt om matvåld och kampen om att bli frisk från ätstörningar. Vi fördjupar oss tillsammans med Hanna Bergwall som idag driver en instagram om sin egen väl tillbaka. Matvåld berör många av de som drabbats av våld i nära relation. Vi kommer få anledning att återkomma till detta ämne som vi nu börja nysta i. Mat är vår livskälla och ett perfekt vapen för en person med psykopatiska drag att använda emot oss.

Hanna nämner UNS och här har ni en länk till mer information ”atstorningar.se/olika-typer-av-atstorningar/

UNS, hetsätningsstörning och ortorexi
UNS, ätstörningar Utan Närmare Specifikation, kan se ut på väldigt många olika sätt.
Det finns nämligen många personer som har ett problematiskt förhållande till mat och till sin kropp men som är svåra att definiera och sätta diagnos på. Dessa personer får diagnosen UNS.
Många som får diagnosen UNS lider av en hetsätningsstörning, ortorexi eller av en mildare variant av anorexi eller bulimi.
Hetsätningsstörning

Ett tips från Hanna är oxå Karin Anderssons bok om kroppspositivt föräldraskap länk nedan.

www.karinkajjan.se/2020/01/13/livs…t-foraldraskap/

Text från hennes sida:
” Den här boken har byggts inom mig sedan jag var 5 år och lärde mig ordet ”banta”. Jag visste det förstås inte då, men genom åren av kroppshat, ätstörningar, självskadebeteende och till slut kroppsacceptans har jag samlat på mig orden, sidorna och kapitlen. Det senaste året har jag samlat alla dessa erfarenheter, insikter och strategier för att fler ska få upp ögonen för precis hur akut frågan om vad det normaliserade kroppshatet gör med våra barn. Och kanske framför allt: hur vi gör något åt det.”

Tack Hanna för att du var med i podden!