Hoppa till innehåll

Kvinnliga psykopater


Vad ser du framför dig för person när du hör ordet psykopat? Går jag till mig själv så är det i alla fall inte en kvinnlig person som dyker upp på näthinnan när jag tänker på en psykopat. Psykopati är inte i närheten så vanligt hos det kvinnliga könet som hos män. Anledningen är kanske inte helt klar då det inte finns mycket skrivet om just kvinnliga psykopater. Det finns både likheter och skillnader könen emellan när det kommer till ämnet. Båda könen har ingen som helst empati. De kan förstå vad de utsatt någon för och att det är fel, men de känner aldrig någon ånger. De kan lära sig att agera enligt normer i vissa situationer, men de kan aldrig lära sig känna känslor. En kvinnlig psykopat är ofta mer verbal, inställsam, flirtig och lockande. Helt enkelt mer verbalt manipulativ än en manlig. Hon kan vara dramatisk och ta till känslostormar för att nå dit hon vill. Hon är svartsjuk och verbalt aggressiv. I forskningen finns heller inte mycket om just kvinnliga psykopater. En anledning är troligtvis att testen som avgör om du är psykopat eller inte, är riktade mot just män.

Googlar du på orden kvinnlig psykopat så får du upp många träffar på boken Kvinnliga psykopater – mästare i manipulation på arbetsplatsen,  skriven av Lisbet Duvringe och Mike Florette. Lisbet Duvringe är forskare ibland annat psykologi, retorik och ledarskap. Hon har även varit medförfattare i flera böcker inom ämnet psykologi och självhjälp. Mike Florette är föreläsare, tv-profil och författare. Med boken ville de visa att kvinnliga psykopater finns i allra högsta grad. Att de finns överallt men är svårare att upptäcka än en manlig. I boken tar de upp just skillnaden mellan en manlig och en kvinnlig psykopat. Paret har skrivit flera böcker inom ämnet psykopati, bland annat Psykopater online – Riskfyllda relationer vid dejting samt Psykopater i arbetslivet.

Vill du fördjupa dig i ämnet, klicka då vidare till poddavsnitt 16 med just Mike Florette och Lisbet Duvringe

Jannes historia

Janne är en man på 50 år.  För 3 år sedan lyckades han ta sig ur ett långt förhållande med en kvinna han var gift med. Allt började 2008 när han och exfrun Lena träffades på arbetet. De flirtade lite under en tid och sprang sedan på varann ute på krogen. Han beskriver henne som en vacker och väldigt intelligent kvinna och han föll direkt. Samma kväll fick han hennes telefonnummer och därefter träffades de så ofta de bara kunde. Redan efter 3 månader flyttade hon in hos honom och direkt började det hända lite udda saker.

Lena berättade att hon hade dåliga erfarenheter efter ett tidigare förhållande med en kille hon kallade psykopat. Hon hade fått flytt från denna kille men han hade bestulit henne på sitt företag och fått med sig en stor summa pengar. Denna erfarenhet var Lenas anledning att hon skulle få flytta in hos Janne och krävde att få stå med på hyreskontraktet så att inte Janne kunde kasta ut henne om det skulle ta slut mellan dem. Janne kände att han inte hade något att dölja i sina intentioner för Lena, så han gick med på detta.

Efter ytterligare 3 månader blev Lena gravid och då kommer nästa konstiga händelse. En helt vanlig kväll hade de suttit i soffan och prata om bebisen i magen. Då hade Lena helt plötsligt sagt att om de någon gång skulle göra slut så skulle hon göra allt i sin makt att Janne inte skulle få ha någon del i barnets liv och Janne skulle heller inte få ha vårdnad om barnet.

En kort tid därefter flyttar paret till ett hus ute på landet. Och det började dyka upp fler och fler konstiga händelser. Lena hade många gånger sagt att hon hade ett väldigt starkt kontrollbehov, något som Janne först då tolkat som något positivt. Att hon var skötsam både privat och i sin arbetsroll. Han hade sedan en tid tillbaka märkt att de bara träffade och umgicks med hennes släkt och när hon pratade om Jannes släkt var hon lite nedlåtande.

När bebisen föddes eskalerade det, Varje gång han ville utöva sin hobby när det fanns en liten stund över mellan blöjbyten och matningar så försökte han gå ut i sin ateljé och måla. Varje gång gav hon honom dåligt samvete och kunde slänga ur sig meningar som att han var egoistisk och inte tog ansvar mm. Janne fick  hur som helst till en utställning av sin konst och då krävde Lena  hälften av intäkterna. Hon ansåg att det skulle kompensera tiden han varit ifrån henne och deras barn.

Oavsett vad Janne sa eller gjorde så fick han höra att allt var fel. Inget dög och han gjorde allt på fel sätt. Hon stötte sig med allt och alla och startade en grannfejd när hon inte fick sin vilja igenom. Lena tyckte alltid att hon var lite finare, lite bättre än alla andra och kunde inte bli tilltalad hur som helst. Allt slutade med att de fick flytta igen.

Flytten gick till ett nytt hus, nu med två barn och ett tredje på väg. De gifter sig och snart hade Lena lyckats göra sig osams även med de nya grannarna. Janne förstod ju varför ännu en grannfejd hade uppstått men han kunde inget annat än att lyda sin fru.

Varje dag som Janne kom hem stod hon direkt innanför dörren och krävde att han skulle gå och tvätta sina fötter för att de enligt henne stank. Han fick gå direkt från ytterdörren till duschen. Janne testade vid flertalet gånger att tvätta fötterna och byta till rena strumpor på jobbet, precis innan han åkte hem. Men ändå hände precis samma sak. Hon sa att han måste ha slarvat och skickade in honom i duschen igen. Så varje morgon gick han upp 04:40, jobbade hela dagen och kom hem 17:30. In i duschen för att tvätta fötter, sedan lagade han mat till barnen. Därefter fick han lägga alla tre barn och sen laga kvällsmat ytterligare en gång till honom och Lena. Sen fick han gå ut med hundarna innan han däckade i soffan klockan 22.

Utåt sett så var de den perfekta och lyckliga familjen, men så fort de var ensamma igen så var de allt annat än lyckliga. Janne har svårt att få fram allt som hänt genom åren, allt går liksom ihop menar han. Han minns däremot väldigt väl känslan och oron när han under de lugnare perioderna visste att ”snart smäller det” Hon vart ju arg för det allra minsta och hade han någon gång en annan åsikt eller sa emot henne så frös hon honom ute genom att inte prata med honom på flera dagar. Det var inte förrän Janne bönade och bad om ursäkt och förlåtelse som hon tilltalade honom igen. Under deras 12 år tillsammans minns han endast en enda gång som hon sa förlåt till honom.

Lena hade all kontroll över ekonomin. Janne hade ingen inblick i den alls och så fort han visade intresse för den vart det bråk. Han fick behålla ca 1500kr av sin lön varje månad under deras 12 år tillsammans, resten förvaltade hon över hans vilja. Vid ett tillfälle köpte han hem 6 öl till sig inför en kväll med kompisar, och för att göra henne glad köpte han en flaska vin till henne. Lena vart ursinnig och sa att han slösat med familjens pengar, att han får använda sina fickpengar till såna saker. Som straff för detta förde Lena över 250.000kr från deras gemensamma konto till ett konto Janne inte hade insyn i. Oavsett att vad Janne sa om saken så struntade hon i det. Ett annat exempel var när Janne skulle åka på kryssning med sitt jobb. Då fick han tigga till sig 200kr av Lena i fickpengar. Hon kontrollerade alla inköp och köpte han tex en dosa snus så fick han betala tillbaka den summan från sina fickpengar. När Jannes mamma dog ärvde han lite pengar. Lena tog hälften direkt. Det slutade med att Janne började gömma småpengar i garaget som han tjänade ihop då och då på sin hobby som konstnär.

Janne upplevde att han aldrig fick säga sitt och fick aldrig prata till punkt. Hon avbröt honom alltid och när hon sagt sitt så var det färdigdiskuterat. När han berättade för henne att hon sårat honom och att han blev ledsen så skrattade hon bara åt honom. Hon förminskade och hånade honom. Hon kände aldrig empati för varken barnen eller honom. Han fick sköta barn och hem medan hon endast gjorde det för syns skull om de hade besök. Hon gav honom aldrig närhet eller ville vara intim. Hon var äcklad av hans kropp och ville aldrig ta på honom. Janne visste att det inte var ett sunt äktenskap, men han varken vågade eller orkade ta sig ur det. Hans självkänsla krympte hela tiden och han började till och med tvivla på sig själv. Kanske har hon rätt i alla anklagelser. Han försökte ju ändå hela tiden bättra sig och göra henne till lags. Men det var ju en omöjlighet.

Tillslut tog han modet till sig och bryta upp. Han var ett vrak, men visste att han om han inte tog sig ur detta så skulle han inte överleva. Det var kärleken till hans barn fick honom att orka lämna Lena. Nu har det lite drygt 2 år sedan skilsmässan gick igenom och det har varit en väldigt tuff tid för Janne. Han har fått hjälp att bearbeta all sorg och skam över hur han lät det fortgå. Han mådde till och med så dåligt en tid att han fick äta antidepressiv medicin.

Efter skilsmässan har lena gjort 4 orosanmälningar mot Janne. Hon har spridit lögner till skola, vänner och alla myndigheter. Hon har försökt gjort allt i sin makt att ta barnen ifrån Janne men Socialtjänsten har som tur är sett igenom hennes lögner och lagt ner alla utredningarna. Lena fortsätter än idag att göra som hon vill och struntar totalt i de muntliga avtal de gjort upp gällande barnen.

Jag har så mycket mer att berätta men det är svårt att sortera ut allt elände säger Janne. Men kanske finns det något i min historia som kan hjälpa någon annan.

Av Sara Haggårds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *